Schmeitz Advies

Schmeitz Advies © 2021     Links | Algemene Voorwaarden

INZET VAN TECHNOLOGIE LEIDT TOT VERANDERING. (ICT-)BELEID IS BELANGRIJK OM DE RANDVOORWAARDEN VOOR BALANS IN TE VULLEN

Als ik bij scholen kom hoor ik steeds vaker dat ze met een draadloos (Wifi) netwerk bezig zijn of al hebben. De reden is meestal de wens om tablets te gaan inzetten. Want dat kennen de kinderen thuis vaak ook. Er zijn echter ook praktische zaken die daarbij soms vergeten worden. Denk aan de applicaties,die gebruikt worden. Zijn die geschikt om op een tablet te gebruiken of waar staat alle informatie.

Veelal wordt er gestart bij het management met tablets. Afhankelijk van hoe je mail en informatie georganiseerd is kunnen tablets best handig zijn. Helaas is dat vaak niet het geval of kun je alleen op je eigen locatie ermee werken. Dat terwijl het management juist steeds meer behoefte aan mobiliteit heeft.


Als we naar gebruik voor leerlingen kijken, dan blijkt dat er nog veel gebruik gemaakt wordt van methodes. Veel methodes zijn oud en gericht op Windows als besturingsysteem. Ook wordt er nog veel uitgegaan van gebruik van muis en toetsenbord. Als je een Windows tablet hebt, kom je al wat verder, maar zou je ook een los toetsenbord en/of muis moeten hebben. Kortom ook de nodige praktische uitdagingen. In feite wil je onafhankelijk van apparaat en besturingsysteem kunnen werken. Dat is met de huidige cloud technologie tot op zekere hoogte mogelijk, mits de methodesoftware hiervoor geschikt is. Daarnaast is door de grotere vraag de verbinding naar buiten essentieel geworden. Een robuuste glasvezel verbinding is dan vaak de beste keus. Zorg echter eerst voor goed (ICT-)beleid.

Technische hulpmiddelen in de Zorg, zoals Domotica en langzaam aan ook Robotica zorgen dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Wat vaak een hogere kwaliteit van leven met zich meebrengt. Dit is echter niet vanzelfsprekend en vraagt een goede voorbereiding en afstemming.

Domotica

Maatschappelijk gezien is er een steeds grotere behoefte om zo lang mogelijk in de eigen woning te kunnen blijven wonen en dat de woning zich als het ware kan aanpassen aan de situatie op dat moment. Bijvoorbeeld door: ondersteuning van de zelfstandigheid, mogelijkheden te bieden voor alarmering, hulp op afstand of intelligentie in de woning die helpt bij uitvoering van de dagelijkse zaken of potentieel gevaarlijke situaties signaleert. Met domotica, kan steeds meer en is nu meer ICT geworden. Vanwege de impact is een goede afstemming  met de zorgverlener(s) waar, wanneer en voor wie je domotica inzet, cruciaal. Techniek kan veel maar menscontact blijft.

Mobilisatie in de Zorg

Door gebrek aan arbeidskrachten, marktwerking, vraag gestuurd werken, problematiek van de financieringsketen en regelgeving wordt het steeds belangrijker dat zorginstellingen haar medewerkers mobiliseren. Mobiliseren gaat hierbij verder dan mobiliteit. Visie en organisatorische keuzes hebben directe gevolgen voor hoe mobiliteit ingevuld moet worden. Mobilisatie kan ook soms ingevuld worden in combinatie met robotica. De robot kan bijvoorbeeld in thuissituaties simpele fysieke taken doen, zoals deur openmaken, drinken inschenken etc. De robot wordt meestal dan nog wel bedient via een operator op afstand, die ook kan beoordelen wat er nodig is in afstemming met de cliënt. Hoe mobilisatie ook ingevuld worden. De processen zullen goed op elkaar afgestemd moeten worden en gezien de betaalbaarheid zal ook een business case moeten aansluiten bij de mogelijkheden.

Tablets worden steeds meer gebruikt in het Voortgezet en Primair Onderwijs. Veel mensen hebben thuis al een tablet en aangezien kinderen ermee opgroeien kunnen scholen niet achterblijven. Zomaar invoeren is echter het recept voor onbalans. Een gedegen voorbereiding kan veel ellende besparen.